Winterspelen2018.nl

9 februari 2018 - 25 februari 2018

7 snelle feiten Olympische Winterspelen 2018

Van 9 tot en met 25 februari 2018 is het Zuid-Koreaanse PyeongChang gastheer van de 23e Olympische Winterspelen.

 • Op 6 juli 2011 kreeg Pyeongchang de voorkeur voor de Winterspelen van 2018 boven het Franse Annecy en Duitse München.
 • Het was de derde achtereenvolgende keer dat het Zuid-Koreaanse district een poging deed om de Winterspelen binnen te halen.
 • Pyeongchang ligt in de tijdzone UTC +9 en Zuid-Korea kent geen zomertijd. Dit houdt in dat het in de winter 8 uur later is dan in Nederland. Vanuit Nederland gezien zullen de sporten op de Winterspelen (zeer) vroeg in de ochtend tot halverwege de middag georganiseerd worden.
 • Op het programma staan 102 onderdelen verdeeld over 15 sporten.
 • Vier onderdelen maken hun debuut in PyeongChang: schaatsen massastart, curling gemengd dubbel, alpine skiën team event en snowboard big air.
 • De onderdelen zijn verdeeld over twee clusters: Gangneug en Mountain Cluster.
 • Zuid-Korea had eenmaal eerder een Olympische Spelen binnen de landsgrenzen: Zomerspelen van 1988 in de hoofdstad Seoel.Nederlandse sporters op de Winterspelen 2018

Er komt steeds meer zekerheid welke Nederlandse sporters zich wel en niet gekwalificeerd hebben voor de Winterspelen van 2018 in PyeongChang. Hier een overzicht van de sporters die zich reeds geplaatst hebben of nog kans maken.

Klik hier voor de specifieke kwalificatie eisen per sport.

schaatsen schaatsen

Nederland heeft zowel bij de mannen als vrouwen het maximale aantal van 16 individuele startplekken en 1 team gekwalificeerd. De IOC regels zijn dat er maar 10 schaatsers deze plekken mogen invullen. Aan de hand van de resultaten op het OKT tussen kerst en oud-en-nieuw 2017 is de selectie van 20 bekend gemaakt.

shorttrack shorttrack

Beide Nederlandse aflossingsteams hebben zich geplaatst en daardoor mogen het maximale aantal van 5 mannen en 5 vrouwen naar de Winterspelen. Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zullen actief zijn op alle onderdelen. Klik hier voor de verdeling van de overige startbewijzen.

skeleton skeleton

Kimberley Bos stond net niet in de top 12 van het wereldbekerklassement om te voldoen aan de NOC*NSF kwalificatie-eis voor directe plaatsing. Het NOC*NSF heeft haar na beraad toch aangewezen, omdat Elena Nikita (RUS) geschorst is door het IOC en zij staat boven Bos in de ranglijst. In de geschoonde ranglijst zou Bos dus op plaats 12 zijn beland en dus hebben voldaan aan de extra kwalificatie-eis.

snowboarden snowboarden

Cheryl Maas kan plaatsing voor de onderdelen slopestyle en big air niet meer ontgaan. Niek van der Velden heeft voor dezelfde onderdelen bij de mannen aan de aanvullende NOC*NSF eisen voldaan en moet half januari in de top 40 van de geschoonde wereldbekerranglijst staan om aan de FIS eisen te voldoen. Michelle Dekker staat nu 16e op de geschoonde wereldbekerranglijst en dat is één plaats te laag voor directe plaatsing. Ze moet nu nog eenmaal een top 8 notering bij een World Cup behalen.

Klik hier voor het volledige overzicht van Nederlandse sporters op de Winterspelen van 2018 in PyeongChang.

> directe link naar artikel

Belgische sporters op de Winterspelen 2018

De Belgische delegatie voor de Winterspelen van 2018 is klein, maar zeker kansrijk voor medailles. Momenteel zijn zeven atleten zeker. Eén van hen is snowboarder en huidig wereldkampioen slopestyle Seppe Smits.

schaatsen schaatsen

België is bij zowel de mannen als vrouwen vertegenwoordigd bij het langebaanschaatsen. Bart Swings komt op drie onderdelen uit en Jelena Peeters op één. Voor beide zal het de tweede Winterspelen worden.

shorttrack shorttrack

Twee mannen hebben via de World Cup prestaties een startbewijs voor de 1500 meter bemachtigd.

kunstschaatsen kunstschaatsen

Broer en zus Hendrickx hebben zich beide geplaatst voor PyeongChang. Voor Jorik worden dit zijn tweede Spelen en zijn jongere zus Loena maakt haar debuut.

snowboarden snowboarden

Half januari is de definitieve bekendmaking van de verdeling van de startbewijzen, maar huidig wereldkampioen slopestyle Seppe Smits kan plaatsing niet meer ontgaan.

Klik hier voor het volledige overzicht van Belgische sporters op de Winterspelen van 2018 in PyeongChang.

Gerelateerd artikel: Klik hier voor de Nederlandse sporters op de Winterspelen.

> directe link naar artikel

Speel Fantasy Olympics 2018: 1e prijs €5000!

Je favoriete sportevenement volgen en geld verdienen? Dat kan met het Fantasy Olympics 2018 Spel. De prijzenpot is minimaal 8000 euro, waarvan 5000 euro voor de winnaar.


Speel Fantasy Olympics 2018: 1e prijs €5000!

Je krijgt 115 miljoen euro budget om 8 landen te kiezen, waarvan jij denkt dat ze de meeste punten gaan halen in de Fantasy Olympics 2018.

De landen scoren punten wanneer ze in het eindklassement van een discipline in de top 6 eindigen. Goud levert 10 punten op, zilver 7 punten, brons 5 punten, een vierde plaats 3 punten, een vijfde plaats 2 punten en een zesde plaats is goed voor 1 punt. Alle 102 onderdelen van de Olympische Winterspelen tellen mee in de Fantasy Olympics 2018. Gebruik je kennis, speel mee en win!

Waarom meedoen aan het Fantasy Olympics 2018 Spel?

 • Je betrokkenheid bij de Winterspelen zal nog meer toenemen. Het draait niet om 1 sport of een paar onderdelen, maar alle 102 onderdelen worden interessant.
 • Het kost maar 10 euro en je krijgt er veel plezier voor terug. Niet alleen bij het puzzelen naar de ideale landen, maar ook tijdens de verschillende onderdelen op de Winterspelen zorgen je gekozen landen voor plezier. Uiteraard zo af en toe ook frustraties.
 • Niet alleen de nummer 1 wint prijs. Ook de nummer 2 en 3 krijgen behoorlijke geldprijzen uitgekeerd, resp. 1000 en 500 euro. Als je een groot gedeelte van de andere spelers weet te verslaan, kan je ook nog een leuke prijs winnen! Er zijn voorlopig maar liefst 33 prijzen in het algemeen klassement!
 • Winterspelen2018.nl heeft in 2017 een fictieve Olympische medaillespiegel bijgehouden. Een ideaal hulpmiddel.

Het Fantasy Olympics 2018 Spel zal starten op zaterdag 10 februari 2018 om 8.15 uur (NL tijd).

Ten slotte is er 105 euro gereserveerd voor de beste subleagues (50, 25, 15, 10, 5 euro) waarmee je samen met vrienden, kennissen, familie en collega's een leuke extra prijs kunt winnen.

Klik hier om je meteen te registreren!

> directe link naar artikel

Kwalificatie eisen voor Nederlanders

Voordat sporters mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen moeten zij zich eerst kwalificeren. Naast internationale normen heeft het NOC*NSF in samenspraak met de verschillende sportbonden aanvullende 'normen en limieten' opgesteld om te kunnen kwalificeren.

Klik hier voor een overzicht van de kwalificatie eisen per sport.

> directe link naar artikel

Fictief Olympische medaillespiegel 2017

Dit was het laatste winterseizoen voor de Winterspelen van 2018 in PyeongChang. Tijdens de verschillende wereldkampioenschappen in 2017 kwamen alle 102 Olympische onderdelen voorbij. Winterspelen2018.nl hield een fictieve medaillespiegel over 2017 bij van deze Olympische onderdelen.

Onderstaan medaillespiegel was er een van de lange adem, want de periode waarin de internationale wintersportbonden deze wereldkampioenschappen organiseren omvatte 4 maanden. De rodelaars waren eind januari de eersten die om een wereldtitel streden en de ijshockeyers waren halverwege mei de laatsten.

Nederland eindigde verrassend als 3e in deze medaillespiegel. Nog voor klassieke wintersport landen als Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk. Niet alleen de positie is bijzonder, ook het aantal wereldtitels van 10 is een unicum. Nog nooit veroverde Nederlandse atleten zoveel gouden medailles in Olympische wintersport disciplines.

#landgoudzilverbronstotaal
1DuitslandGER1811635
2Verenigde StatenUSA127928
3NederlandNED103518
4NoorwegenNOR891027
5OostenrijkAUT85619
Medaillespiegel na 102 van de 102 onderdelen. Datum laatst bijgewerkte wereldkampioenschap: 21-05-2017.

Zie hier de volledige medaillespiegel.

> directe link naar artikel


Winterspelen2018.nl

Contact: @Winterspelen18


Voor info over de Olympische Winterspelen van 2022 zie Winterspelen2022.nl

Voor info over de Olympische Winterspelen van 2026 zie Winterspelen2026.nl