Winterspelen2018.nl

9 februari 2018 - 25 februari 2018

Kwalificatie eisen voor Nederlanders

Voordat sporters mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen moeten zij zich eerst kwalificeren. Naast internationale normen heeft het NOC*NSF in samenspraak met de verschillende sportbonden aanvullende 'normen en limieten' opgesteld om te kunnen kwalificeren.

Hieronder een overzicht van de internationale en aanvullende Nederlandse kwalificatie eisen per sport.

IJssporten

curling curling

De Olympische competities bij de mannen en vrouwen bestaan uit 10 teams en bij het gemengd dubbel uit 8. Naast het organiserend land (Zuid-Korae) konden 7 teams zich kwalificeren via de prestaties op de WK's van 2016 en 2017. Voor de laatste twee plaatsen bij de mannen en vrouwen is er een kwalificatietoernooi van 5 tot 10 december 2017 in het Tsjechische Plzen.

Nog geen enkel Nederlands team heeft zich gekwalificeerd. Voor de Nederlandse teams zijn er geen extra normen opgesteld.

ijshockey ijshockey

Teams konden zich kwalificeren door hun positie op de wereldranglijst opgemaakt naar de WK's van 2015 (mannen) of 2016 (vrouwen). Daarna waren er nog kwalificatietoernooien in september 2016 (mannen) en februari 2017 (vrouwen). Zowel bij de mannen als vrouwen heben de Nederlandse teams zich niet geplaatst voor de Winterspelen.

kunstschaatsen kunstschaatsen

De Internationale Schaatsunie deelde startplekken uit via de prestaties op de WK 2017 (top 24 mannen, top 24 vrouwen, top 16 paren, top 19 ijsdansen). De overige startplekken worden toegekend via een kwalificatietoernooi in de herfst van 2017.

Aanvullende prestatie-eis van het NOC*NSF en KNSB voor mannen en vrouwen is een top 12 positie op de WK 2017 (niet van toepassing) of minstens 2x minimaal 170 punten op vooraf aangewezen wedstrijden als de kwalificatie via het kwalificatietoernooi verloopt. Er zijn geen extra eisen opgesteld voor de paren en ijsdansen, omdat er geen koppel verwacht wordt aan de internationale eisen te voldoen.

schaatsen schaatsen

Schaatsers kunnen een startplek voor hun land veiligstellen door hun positie op een Olympische kwalificatieranglijst (Special Olympic Qualification Classification - SOQC) opgesteld door de Internationale Schaatsunie. Deze kwalificatieranglijst bevat twee delen: een lijst op basis van World Cup punten en één met de beste tijden per schaatser. De startplekken worden eerst toegekend via de SOQC puntenranglijst en daarna via de SOQC tijdenranglijst.

Tabel: Totaal aantal startplekken per schaatsonderdeel

mannenvrouwen
SOQC puntenSOQC tijdenSOQC puntenSOQC tijden
500 meter
1000 meter
1500 meter
20162012
5000/3000 meter168168
10.000/5000 meter8484
massa start240240
ploegenachtervolging6262

Per land geldt er een maximum van drie schaatsers per individuele afstand, met uitzondering van de 10.000m mannen, 5000m vrouwen en de massa start waar een maximum geldt van twee. Bij de ploegenachtervolging kan elk land maar één team opstellen. Daarnaast mag het totaal aantal schaatsers per land niet meer dan 10 mannen en 10 vrouwen bedragen.

Het NOC*NSF en KNSB hebben geen aanvullende eisen gesteld.

shorttrack shorttrack

Startplekken kunnen door schaatsers veiliggesteld worden voor hun land door hun positie op een Olympische kwalificatieranglijst (Special Olympic Qualification Classification - SOQC) opgesteld door de Internationale Schaatsunie. De kwalificatieranglijst wordt opgesteld aan de hand van de prestaties in de vier World Cups in de periode september-november 2017.

Tabel: Totaal aantal startplekken per shorttrackonderdeel

mannen en vrouwen
500 meter32
1000 meter32
1500 meter36
aflossing8 teams

De landen met een aflossingsteam krijgen direct vijf startplekken. De overige plekken worden toegekend aan de overige landen via de kwalificatieranglijst met maximaal drie schaatsers per geslacht per land. Per afstand geldt een aanvullende beperking van maximaal drie schaatsers per land.

Mochten de Nederlandse aflossingsteams zich niet plaatsen dan geldt de aanvullende prestatie eis van het NOC*NSF en KNSB dat de schaatser eenmaal een top 8 of tweemaal een top 12 positie behaald moet hebben in één van de vier World Cups.

Sleesporten

bobsleeën bobsleeën

Voor alle drie de bobsleedisciplines is de IBSF ranglijst (IBSF Ranking List) van 14 januari 2018 bepalend voor de toewijzing van het aantal startplekken voor de Winterspelen van 2018. De ranglijst wordt opgesteld door prestaties van een bobsleepiloot, ongeacht de samenstelling van het team. De bobsleepiloten vergaren dus de startplekken voor een land.

Bij de mannen twee- en vierbob kunnen zich 26 teams kwalificeren. Hiervoor wordt de ranglijst opgeschoond tot maximaal drie landen met drie teams en zes landen met twee teams. De overige vijf plekken gaan naar de beste vijf landen op de lijst die nog geen startplek hebben. Bij de vrouwen kunnen zich 16 teams kwalificeren. Hiervoor wordt de ranglijst opgeschoond tot maximaal twee landen met drie teams en vier landen met twee teams. De overige twee plekken gaan naar de beste twee landen op de lijst die nog geen startplek hebben.

Tabel: Aantal landen met meerdere startplekken per bobslee-onderdeel

mannen
(twee- en vierbob)
vrouwen
(tweebob)
3 teams3 landen2 landen
2 teams6 landen4 landen
1 team5 landen2 landen
totaal26 teams16 teams

Aanvullende prestatie-eis van het NOC*NSF en BSBN is een top 12 positie op de eerder genoemde IBSF ranglijst.

rodelen rodelen

De internationale rodelbond FIL wijst via een speciale ranglijst op basis van World Cup prestaties (Olympic Season World Cup Ranking List) startplekken toe aan landen. Er is een gegarandeerde startplek voor het gastland Zuid-Korea in elke discipline. Bij de mannen en vrouwen wordt de ranglijst opgeschoond tot maximaal drie startplekken per land en tot maximaal twee startplekken op de ranglijst voor dubbels. Top 37 in deze opgeschoonde ranglijst bij de mannen verdienen een startplek, bij de vrouwen geldt dit voor de top 27 en de top 17 bij de dubbels.

Aanvullende prestatie-eisen van het NOC*NSF en BSBN zijn nog niet bekend.

skeleton skeleton

Voor beide skeleton disciplines is de IBSF ranglijst (IBSF Ranking List) van 14 januari 2018 bepalend voor de toewijzing van het aantal startplekken voor de Winterspelen van 2018.

Bij de mannen kunnen zich 26 atleten kwalificeren. Hiervoor wordt de ranglijst opgeschoond tot maximaal drie landen met drie atleten en zes landen met twee atleten. De overige vijf plekken gaan naar de beste vijf landen op de lijst die nog geen startplek hebben. Bij de vrouwen kunnen zich 16 atleten kwalificeren. Hiervoor wordt de ranglijst opgeschoond tot maximaal twee landen met drie atleten en vier landen met twee atleten. De overige twee plekken gaan naar de beste twee landen op de lijst die nog geen startplek hebben.

Tabel: Aantal landen met meerdere startplekken per skeletononderdeel

mannenvrouwen
3 atleten3 landen2 landen
2 atleten6 landen4 landen
1 atleten5 landen2 landen
totaal26 atleten16 atleten

Aanvullende prestatie-eis van het NOC*NSF en BSBN is een top 12 positie op de eerder genoemde IBSF ranglijst.

Sneewsporten

alpine skiën alpine skiën

Kwalificatie voor de Winterspelen gaat op basis van de FIS puntenranglijsten (FIS Points list) van 21 januari 2018. Doordat Nederland (voorlopig) niet in de Top 30 in één van de disciplines staat krijgt Nederland het minimum aantal startplekken: 1 man en 1 vrouw.

De aanvullende eis van het NOC*NSF en NSkiV is éénmaal een top 8 of tweemaal een top 16 tijdens een World Cup tussen oktober 2017 en 21 januari 2018.

biatlon biatlon

Een maximum van 230 biatleten mogen meedoen aan de Winterspelen in PyeongChang. De eerste 218 zijn al toegekend aan landen op basis van een landenklassement opgemaakt over het World Cup seizoen 2016-2017. De laatste 12 plaatsen worden toegekend aan de overige landen met een maximum van 2 per land. Aanvullende eis voor de biatleten van deze landen is dat ze tweemaal binnen 20% van de tijd van de top 3 zijn geëindigd (IBU Cup, Open EK, WK of World Cup) of tweemaal in de eerste helft van de WK Junioren.

Aanvullende prestatie-eisen van het NOC*NSF en NSkiV zijn nog niet bekend.

freestyle skiën freestyle skiën

Toekennen van startplekken gaat volgens een Olympische kwalificatieranglijst (FIS Olympic Quota Allocation List). De kwalificatieranglijst wordt per freestyle onderdeel opgesteld aan de hand van resultaten behaald in de World Cups en WK in de periode juli 2016 t/m 21 januari 2018. De lijsten worden opgeschoond tot maximaal vier atleten per land. Vervolgens worden de startplekken toegekend aan de landen tot het maximaal aantal is bereikt zoals is opgenomen in de volgende tabel.

Tabel: Totaal aantal startplekken per freestyle-onderdeel

mannenvrouwen
Aerials2525
Half pipe3024
Moguls3030
Skicross3232
Slopestyle3024

Het NOC*NSF en NSkiV hebben geen aanvullende prestatie-eisen als de atleet in de top 10 van de kwalificatieranglijst staan. Daarnaast zijn er voor de slopestyle mannen en halfpipe vrouwen aanvullende eisen. Voor de overige onderdelen zijn er geen extra eisen opgesteld. De slopestyle mannen op de plek 11 t/m 20 moeten eenmaal een finale (top 12) hebben behaald in één van de kwalificatiewedstrijden en atleten op de plekken 21 t/m 30 tweemaal een finale (top 12) willen zij zich kwalificeren. De halfpipe vrouwen buiten de top 10 kwalificatieranglijst kunnen zich plaatsen door een top 8 positie in één van de kwalificatiewedstrijden en atleten op de plekken 21 t/m 25 tweemaal een finale (top 8) willen zij zich kwalificeren.

langlaufen langlaufen

Aanvullende prestatie-eisen van het NOC*NSF en NSkiV zijn (nog) niet opgesteld.

noordse combinatie noordse combinatie

Een maximum van 55 noordse combinatie atleten mogen meedoen aan de Winterspelen in PyeongChang. De startplekken worden toegekend op basis van de Olympische kwalificatieranglijst (Olympic Quota Allocation List). Deze kwalificatieranglijst is opgesteld op basis van alle World Cup punten behaald tussen juli 2016 en 21 januari 2018. Vervolgens wordt de lijst opgeschoond tot een maximum van vier atleten per land.

Aanvullende prestatie-eisen van het NOC*NSF en NSkiV zijn (nog) niet opgesteld.

schansspringen schansspringen

Aanvullende prestatie-eisen van het NOC*NSF en NSkiV zijn (nog) niet opgesteld.

snowboarden snowboarden

Toekennen van startplekken gaat volgens een Olympische kwalificatieranglijst (FIS Olympic Quota Allocation List). De kwalificatieranglijst wordt per snowboardonderdeel opgesteld aan de hand van resultaten behaald in de World Cups en WK in de periode juli 2016 t/m 21 januari 2018. De lijsten worden opgeschoond tot maximaal vier atleten per land. De onderdelen Slopestyle en Big Air worden als één onderdeel gerekend. Vervolgens worden de startplekken toegekend aan de landen tot het maximaal aantal is bereikt zoals is opgenomen in de volgende tabel.

Tabel: Totaal aantal startplekken per snowboardonderdeel

mannenvrouwen
Parallel reuzenslalom3232
Half pipe3024
Snowboardcross4030
Slopestyle
Big Air
4030

Het NOC*NSF en NSkiV hebben een aantal aanvullende prestatie-eisen afhankelijk van de positie van de atleet in de kwalificatieranglijst. Bij parallel reuzenslalom geldt een aanvullende eis bij een ranglijst positie van 16 t/m 20 van eenmaal top 8 in één van de kwalificatiewedstrijden en atleten op de plekken 21 t/m 30 tweemaal een top 8 willen zij zich kwalificeren. Bij de snowboardscross geldt een aanvullende eis bij een ranglijst positie van 21 t/m 30 van eenmaal top 8 in één van de kwalificatiewedstrijden en mannelijke atleten op de plekken 31 t/m 40 tweemaal een top 8 willen zij zich kwalificeren. De slopestyle en big air atleten buiten de top 10 en in de top 20 van de kwalificatieranglijst kunnen zich plaatsen door een top 12 positie in één van de kwalificatiewedstrijden en atleten op de plekken 21 t/m 30 tweemaal een top 12 notering willen zij zich kwalificeren.

< terug naar thuispagina

Winterspelen2018.nl


Voor info over de Olympische Winterspelen van 2022 zie Winterspelen2022.nl